جرایم مواد مخدر در سال 1403 چیست؟ و چه مجازاتی دارد؟

فهرست مطالب

مواد مخدر، اعتیاد و جرایم مرتبط با آنها، از جمله معضلات پیچیده‌ای هستند که جوامع مختلف در سراسر جهان با آن دست به گریبان هستند. این معضل، نه تنها سلامت و زندگی افراد را به طور مستقیم مورد تهدید قرار می‌ دهد، بلکه پیامدهای مخربی بر امنیت، اقتصاد و ساختار اجتماعی جوامع نیز به جا می ‌گذارد.

جرایم مواد مخدر، به مجموعه‌ای از اقدامات غیرقانونی اطلاق می ‌شود که در ارتباط با مواد مخدر و روانگردان‌ها اتفاق می ‌افتند.

در ادامه همین مقاله به انواع مواد مخدر، جرایم و مجازات آن و همچنین به راه حل ها و راهکارهای حقوقی در اینباره، خواهیم پرداخت پس تا انتها همراه ما باشید.

انواع مواد مخدر موجود در قانون ایران

در میدان نبرد علیه معضل خانمان ‌سوز اعتیاد، قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۶۷، سلاحی مهم در دستان نظام جمهوری اسلامی ایران است. این قانون، مواد مخدر و روان ‌گردان را به دو دسته غیرصنعتی و صنعتی تقسیم می‌ کند و برای هر دسته، مجازات‌های متناسبی در نظر می ‌گیرد.

مواد مخدر غیرصنعتی یا همان سربازان قدیمی

در خط مقدم این جبهه، سربازان قدیمی میدان اعتیاد قرار دارند؛ تریاک، شیره، گراس، بنگ، سوخته و تفاله تریاک. این دسته از مواد مخدر که سابقه‌ای دیرینه در تار و پود اعتیاد دارند، در ماده ۴ قانون مبارزه با مواد مخدر به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته‌اند. مجازات‌هایی که برای جرایم مرتبط با این مواد در نظر گرفته شده، حکم زنگ خطری برای متخلفان است.

مواد مخدر صنعتی دشمنان نوظهور جامعه

اما در جبهه مقابل، دشمنان نوظهوری قد علم کرده‌اند که با قدرت تخریبی بیشتر، جان و سلامت افراد را نشانه گرفته‌اند. شیشه، هروئین، کراک، کوکائین و سایر مواد مشابه، در دسته مواد مخدر صنعتی جای می‌گیرند و در ماده ۸ این قانون، مجازات‌های سنگین‌تری برای جرایم مرتبط با آنها تعیین شده است.

چند مورد از جرایم مربوط به مواد مخدر

مواد مخدر، بلای خانمان‌سوز بشریت، در اعماق تاریکی خود، جرایمی هولناک را پدید می‌آورد که ریشه‌های آن به نابودی سلامت افراد، فروپاشی بنیان خانواده و ناامنی جامعه ختم می ‌شود.

در ادامه، به بررسی برخی از جرایم مرتبط با مواد مخدر می‌ پردازیم و نگاهی به مجازات‌های هر یک خواهیم داشت.

صادرکنندگان و وارد کنندگان مواد مخدر

در خط مقدم جبهه جرایم مواد مخدر، قاچاقچیان مرگ قرار دارند. این افراد با صادر کردن و وارد کردن مواد مخدر از کشوری به کشور دیگر، زهر اعتیاد را در رگ‌های جوامع تزریق می‌کنند. مجازات این جرم، با توجه به میزان و نوع مواد مخدر، مسیر قاچاق و سابقه مجرم، می‌تواند شامل حبس‌های طویل‌المدت، جریمه‌های سنگین و حتی اعدام باشد.

ترانزیت مواد مخدر

در این مسیر پرپیچ و خم، ترانزیت مواد مخدر به مثابه گذرگاه‌های تاریکی عمل می‌کند که مواد مخدر را از مبدا به مقصد نهایی خود هدایت می‌کنند. مجازات این جرم نیز با توجه به میزان و نوع مواد مخدر، مسیر ترانزیت و سابقه مجرم، می‌تواند شامل حبس‌های طولانی، جریمه‌های سنگین و در موارد خاص، اعدام باشد.

حمل مواد مخدر

در این زنجیره شوم، حاملان مواد مخدر، نقشی کلیدی ایفا می‌کنند. آنها با حمل مواد مخدر از یک مکان به مکان دیگر، تار و پود اعتیاد را در جامعه می‌تنند. مجازات این جرم نیز با توجه به میزان و نوع مواد مخدر، سابقه مجرم و سایر عوامل تشدید کننده یا تخفیف دهنده، متغیر خواهد بود.

تولید و ساخت مواد مخدر

از مزارع کشت خشخاش تا آزمایشگاه‌های مخفی، تولید و ساخت مواد مخدر، گامی هولناک در مسیر نابودی انسانیت است. مجازات این جرم، با توجه به میزان و نوع مواد مخدر تولیدی، نقش فرد در فرآیند تولید و سابقه مجرم، می‌تواند شامل حبس‌های طویل ‌المدت، جریمه‌های سنگین و در موارد خاص، اعدام باشد.

نگهداری مواد مخدر

نگهداری مواد مخدر، چه برای مصرف شخصی و چه برای فروش، جرمی نابخشودنی است. مجازات این جرم نیز با توجه به میزان و نوع مواد مخدر، سابقه مجرم و سایر عوامل، متغیر خواهد بود.

مخفی کردن مواد مخدر توسط فریب‌ کاران قانون

مخفی کردن مواد مخدر از دیدگان تیزبین قانون، تلاشی مذبوحانه برای فرار از مجازات است. مجازات این جرم نیز با توجه به میزان و نوع مواد مخدر، محل اختفا و سابقه مجرم، تعیین می‌ شود.

 خرید و فروش مواد مخدر

خرید و فروش مواد مخدر، زخمی عمیق بر پیکره جامعه است. مجازات این جرم نیز با توجه به میزان و نوع مواد مخدر، نقش فرد در معامله و سابقه مجرم، می‌تواند شامل حبس، جریمه و در موارد خاص، اعدام باشد.

توزیع مواد مخدر

توزیع مواد مخدر بین افراد، تاریکی اعتیاد را در میان آنها گسترانده و زندگی‌شان را تباه می ‌کند. مجازات این جرم نیز با توجه به میزان و نوع مواد مخدر، نقش فرد در توزیع و سابقه مجرم، متغیر خواهد بود.

استعمال مواد مخدر توسط قربانیان

استعمال مواد مخدر، گرچه در ظاهر جرمی فردی به نظر می ‌رسد، اما در نهایت به ضرر جامعه نیز تمام می‌شود. مجازات این جرم نیز با توجه به نوع مواد مخدر، میزان مصرف و سابقه آن تعیین می شود.

مجازات حمل و نگهداری مواد مخدر بر حسب مقدار

قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۶۷، در راستای مبارزه با این معضل خانمان‌سوز، مجازات‌هایی متناسب با نوع و مقدار مواد مخدر تعیین کرده است که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

مواد مخدر سنتی

این دسته از مواد مخدر، ریشه در اعماق تاریخ دارند و از دیرباز مورد کشت و مصرف قرار گرفته‌اند. تریاک، گل (ماری‌جوانا)، حشیش و هروئین از جمله معروف‌ترین آنها هستند.

مجازات حمل یا نگهداری مواد مخدر سنتی

تا 50 گرم: فاقد مجازات حبس، تا 5 میلیون ریال جریمه نقدی و تا 50 ضربه شلاق

بیش از 50 تا 500 گرم: فاقد مجازات حبس، 30 تا 90 میلیون ریال جریمه نقدی و 10 تا 74 ضربه شلاق

بیشتر از 500 گرم تا 5 کیلوگرم : 40 تا 74 ضربه شلاق، 2 تا 5 سال حبس و 80 تا 300 میلیون ریال جریمه نقدی

بیش از 5 تا 20 کیلوگرم: 100 تا 300 میلیون ریال جریمه نقدی، 50 تا 74 ضربه شلاق و 5 تا 10 سال حبس

در صورت تکرار برای بار دوم: مصادره اموال ناشی از جرم

در صورت تکرار برای بار سوم: اعدام و مصادره اموال ناشی از جرم

بیش از 20 تا 100 کیلوگرم: علاوه بر مجازات‌های بند 4، به ازای هر کیلوگرم 30 میلیون ریال جریمه نقدی اضافه می‌شود.

در صورت تکرار: اعدام و مصادره اموال ناشی از جرم

بیش از 100 کیلوگرم: علاوه بر جریمه نقدی و شلاق مقرر در بندهای 4 و 5، حبس ابد

در صورت تکرار: اعدام و مصادره اموال ناشی از جرم

مواد مخدر صنعتی

این دسته از مواد مخدر، در قرن اخیر در آزمایشگاه‌ها با ترکیبات شیمیایی خطرناک تولید شده‌اند. مت‌آمفتامین (شیشه)، کوکائین، LSD و … از جمله معروف ‌ترین آنها هستند و اثرات مخرب ‌تری بر سلامت فرد معتاد می‌گذارند.

مجازات حمل یا نگهداری مواد مخدر صنعتی

1تا 5 سانتی‌گرم: 15 تا 35 میلیون ریال جریمه نقدی، 20 تا 50 ضربه شلاق، بدون حبس

بیش از 5 سانتی‌گرم تا 1 گرم: 30 تا 90 میلیون ریال جریمه نقدی، 30 تا 70 ضربه شلاق، بدون حبس

از 1 تا 4 گرم: 100تا 250 میلیون ریال جریمه نقدی، 2 تا 5 سال حبس و 30 تا 70 ضربه شلاق

بیش از 4 تا 15 گرم: 200 تا 550 میلیون ریال جریمه نقدی، 10 تا 15 سال حبس و 30 تا 74 ضربه شلاق

بیشتر از 15 تا 30 گرم: 300 تا 600 میلیون ریال جریمه نقدی، 10 تا 15 سال حبس و 30 تا 74 ضربه شلاق

بیش از 30 گرم: اعدام و مصادره اموال ناشی از جرم

نکته قابل ذکر: هر سانتی‌گرم معادل یک دهم گرم است، یعنی هر 1 گرم معادل 10 سانتی ‌گرم می ‌باشد.

تیغ تیز اعدام در جرایم مواد مخدر

در حالی که مجازات اعدام در جرایم مواد مخدر همواره بحث ‌برانگیز بوده است، قانون مبارزه با مواد مخدر در ماده 45 شرایطی را برای اعمال این مجازات سنگین تعیین کرده است.

چه مجرمینی در معرض اعدام قرار می ‌گیرند؟

اگر مرتکب جرم در حین ارتکاب جرم از سلاح گرم یا سلاح شکاری استفاده کند، اعم از اینکه سلاح را به قصد مقابله با مأموران کشیده باشد یا خیر.

در صورتی که فرد در ارتکاب جرم مواد مخدر نقش سردستگی را داشته باشد و یا از افراد زیر 18 سال یا افراد مجنون برای ارتکاب جرم سوء استفاده کند.

و همچنین اگر فرد به عنوان پشتیبان مالی یا سرمایه ‌گذار در جرم مواد مخدر نقش داشته باشد.

در صورتی که متهم سابقه محکومیت قطعی به اعدام، حبس ابد یا حبس بیش از 15 سال به دلیل جرایم مواد مخدر داشته باشد نیز در معرض اعدام قرار خواهد گرفت.

علاوه بر شرایط فوق، برای اعمال مجازات اعدام در جرایم مواد مخدر، میزان مواد مخدر کشف شده نیز حائز اهمیت است. به عنوان مثال:

بیش از 50 کیلوگرم: برای مواد موضوع ماده 4 قانون مبارزه با مواد مخدر

بیشتر از 2 کیلوگرم: برای مواد موضوع ماده 8 قانون مبارزه با مواد مخدر

بیش از 3 کیلوگرم: برای سایر جرایم مواد مخدر

قانون و مجازات، تنها یک روی سکه هستند. در بررسی این موضوع پیچیده، ابعاد انسانی و اجتماعی نیز باید مورد توجه قرار گیرند.

گروه حقوقی ….. با وکلای مجرب خود، آماده ارائه مشاوره حقوقی در خصوص دعاوی مواد مخدر و دفاع از حقوق موکلین در مراجع قضایی می‌باشد.

تعلیق و تعویق مجازات در جرایم مواد مخدر

قانون در کنار مجازات‌های صریح برای جرایم مواد مخدر، راه را برای تعلیق و تعویق آنها نیز باز گذاشته است. این تدبیر، نوری از امید در دل مجرمان این دسته از جرایم روشن می‌کند و فرصتی برای اصلاح و بازگشت به جامعه می ‌دهد.

چه کسانی می ‌توانند از تعویق و تعلیق مجازات استفاده کنند؟

محکومان به مجازات‌های درجه ۶ تا ۸ تعزیری؛ این افراد می‌توانند تا دو سال، اجرای مجازات خود را به تعویق بیندازند.

متهمان به حمل، نگهداری و فروش مواد مخدر؛ در صورتی که به مجازات‌های درجه ۳ تا ۸ تعزیری محکوم شوند، مشمول تعلیق و تعویق مجازات می‌شوند.

شرایط تعلیق و تعویق مجازات

اولین قدم، تقاضای این تخفیف از سوی متهم یا وکیل او است.

قاضی با بررسی سوابق، شخصیت و شرایط متهم، دلایل و مدارک ارائه شده توسط وکیل و سایر عوامل، در خصوص تعلیق یا تعویق مجازات تصمیم می‌ گیرد.

نقش وکیل در این فرآیند چیست؟

وکیل کیفری با بررسی دقیق پرونده، نقاط قوت و ضعف آن را شناسایی کرده و با ارائه استدلال‌های حقوقی و مدارک مستند، شانس موکل خود را برای کسب تعویق یا تعلیق مجازات افزایش می‌دهد.

وکیل با استفاده از دانش و تجربه خود، تلاش می‌کند تا در صورت امکان، مجازات موکل را به درجه‌ای پایین ‌تر تقلیل دهد و شرایط را برای تعلیق یا تعویق آن فراهم کند.

توجه کنید تعلیق و تعویق مجازات، به منزله بخشش جرم نیست. در صورت عدم رعایت تعهدات توسط متهم، مجازات اولیه به اجرا در خواهد آمد.

همراهی مطمئن تیم وکلای فرشید گراوند در پیچ و خم دعاوی مواد مخدر

دنیای پیچیده دعاوی مربوط به مواد مخدر، پر از چالش‌ها و ابهامات است. گروه حقوقی …. با وکلای مجرب و متخصص خود، در این مسیر دشوار در کنار شما خواهد بود و از حقوق شما در برابر قانون دفاع خواهد کرد.

وکلای ما با بررسی دقیق پرونده شما، اطلاعات حقوقی لازم را در خصوص مراحل قانونی، راهکارهای موجود و احتمال موفقیت در دعاوی را ارائه می‌دهند.

وکلا با تسلط بر قوانین مربوط به مواد مخدر، لایحه دفاعیه، دادخواست و سایر لوایح حقوقی مورد نیاز را به بهترین نحو تنظیم می‌ کنند.

در دادگاه‌ها، مراجع قضایی و سایر مراجع ذیصلاح، وکلای ما با قدرت از حقوق شما دفاع می‌کنند و در جهت احقاق حقتان تلاش می‌کنند.

در تمام مراحل رسیدگی به پرونده، از ابتدا تا انتها، در کنار شما خواهیم بود و شما را از روند پرونده مطلع می ‌کنیم.

مزایای انتخاب گروه حقوقی فرشید گراوند

وکلای ما در زمینه دعاوی مواد مخدر تخصص و تجربه کافی دارند و با ظرافت‌های قانونی این حوزه آشنا هستند.ما متعهد به پیگیری پرونده شما با تمام توان و تلاش خود هستیم تا به بهترین نتیجه ممکن دست یابیم.

در تمام مراحل کار، با شما صادقانه و شفافانه رفتار خواهیم کرد و شما را از جزئیات پرونده مطلع خواهیم کرد و در تعیین حق ‌الوکاله انصاف را رعایت می ‌کنیم و شرایط شما را در نظر می‌ گیریم.

اگر درگیر دعوای مربوط به مواد مخدر هستید، معطل نکنید و همین حالا با ما تماس بگیرید. وکلای گروه حقوقی ….. با بررسی دقیق پرونده شما، راهکارهای قانونی را به شما ارائه می ‌دهند و در مسیر رسیدن به حق و عدالت در کنار شما خواهند بود.

با ما تماس بگیرید و از خدمات تخصصی ما در زمینه دعاوی مواد مخدر بهره ‌مند شوید.

5 میانگین امتیازات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
اسکرول به بالا
تماس فوری